środa, 9 lutego 2011

OGÓLNE ZASADY KARMIENIA DZIECIĄTKA MLEKIEM Z BUTELKI

  1. NAJWAŻNIEJSZA to sprawdź termin ważności  tego mleka min. 1miesiąc do końca . Nie podawaj dziecku jeśli data przydatności do spożycia dawno się skończyła inaczej malca będzie boleć  brzuszek.Gdy opakowanie jest otwarte  to w miarę szybko trzeba je  zużyć .Nie trzymaj dłużej niz 7dni ,gdy nie zużyjesz  w tydzień to niestety trzeba już wyżucić.                                                                                           ZADBAJ O HIGIENĘ.Zanim zaczniesz przygotowywać dziecku mieszankę dobrze umyj swe rączki ( bo jak wiadamo ;Na dłoniach ludzie przenoszą mnóstwo zarazków,bakterii, które w łatwy sposób możemy nieświadomie poczęstować nimi nasz skarb).Z uwagą umyj też starannie butelkę i smoczek najlepsze rozwiązanie to je wypażyć we wrzątku lub we sterylizatorze.   UŻYWAJ  PRZEGOTOWANEJ  WODY.  Kupuj wodę niskomineralizowaną, najlepiej taką gdzie na opakowaniu jest znaczek lub rysunek matki z dzieckiem na ręku.Masz wtedy pewność że dziecko nie będzie mieć bulów brzuszka .Woda z kranu może być szkodliwa dla tak małego dziecka ,bo zawiera zbyt dużo związków chemicznych .                  ODPOWIEDNIA  BUTELKA GWARANCJĄ DOBREGO SAMOPOCZUCIA . Mama przy zakupie butelki powinna kierować się tym ,że powinna mieć odpowiednią wielkość,z miarką  i najważniejsze dopasować smoczek do wieku dziecka (im młodsze dzieciątko mniejszą dziurkę ,bo może nie zdążyć połykać pokarmu i może się zaksztusić starsze dziecko tym lepiej kupić z kilkoma dziureczkami )Albo też od razu można kupić butelkę antykolkową ,która w dużym stopniu uchroni naszą pociechę od  zbędnych kolek .  MLEKO PRZYGOTOWUJEMY TUŻ PRZED PODANIEM .Ponieważ ma to do siebie ,że szybko się psuje,do pół godziny nic się nie dzieje ,potem zaczynają się mnożyć bakterie,które szybko fermentują .Przez to malucha będzie najprawdopodobniej boleć brzuszek.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz